Studiu clinic - Tratamentul non-ablativ cu laser al cicatricilor chirurgicale si al cicatricilor induse de acnee
Programare online
inside banner

Studiu clinic - Tratamentul non-ablativ cu laser al cicatricilor chirurgicale si al cicatricilor induse de acnee

 Dr. med. Cordula Ahnhudt-Franke, Mallorca


Introducere


Cicatricile spun povesti despre viata - aproape toata lumea are cel putin una. Sunt cauzate in multe moduri diferite - de accidente, arsuri sau proceduri chirurgicale care sunt necesare din punct de vedere medical sau motivat de motive estetice. Exista si cicatrici care rezulta din inflamatii profunde ale pielii, asa cum este cazul cu acneea. Ceea ce toate cicatricile au in comun este precedentul de vatamare a pielii jos in derma si efortul de a o repara cat mai bine posibil. Aceasta reparatie reuseste avand grade variate de satisfacţie in funcţie de predispozitia individuala, localizarea si adancimea cicatricii.


Disparitia cicatricilor postoperatorii este importanta pentru multi dintre pacientii nostri care cauta perfectiunea estetica. In consecinta, in toate procedurile noastre dermatochirurgicale (30-40 excizii de nevus si cancer de piele pe saptamana), intelegem importanta tratamentului postoperator al cicatricilor impreuna cu ghidarea inciziei intraoperatorii, material de sutura, sutura tehnica si eliberarea de tensiune. Acest lucru este in special indicat pentru zone importante din punct de vedere estetic precum fata, gatul, decolteul si glandele mamare, dar si acolo unde este cunoscunta o tendinta de formare a cicatricilor hipertrofice, de asemenea a cicatricilor care se vindeca sub tensiune (la articulatii). In zilele noastre, este considerata standard sa se inceapa terapia cu laser a cicatricilor la un stadiu incipient in loc sa se astepte ca cicatricile sa se vindece. In stadiile incipiente avem sansa optima de a influenta perfect aparenta cicatricilor.


Platforma multifunctionala Nordlys™ de la Candela cu piesele sale de mana modulare SWT®, laserul Nd:YAG si Frax 1550™ fractionat, non-ablativ permite siguranta si eficienta terapiei cicatricelor.


In cazul cicatricilor proaspete, rosii-livide, incepem tratamentul doua saptamani dupa operatie cu piesa de mana SWT PR 530 la intervale de 4 saptamani. O estompare accelerata a rosetii este realizat. Teleangiectazii in cursul cicatricii, care sunt tipice in special pentru cicatricile care tind sa se hipertrofieze, sunt inchise. Observam o activitate redusa a cicatricilor cu o mai mica risc de tendinta cheloida.


In aceeasi sedinta in urma tratamentului SWT, se trateaza cicatricea si imprejurimile sale cu o circumferinta de cca. 1 cm cu Frax 1550. In functie de lungimea cicatricei si sensibilitatea la durere, efectuam asta cu ajutorul cremei anestezice topica.

Multumita coloanei termice aplicate in mod fractionat, vascularizarea imbunatatita se realizeaza in zona cicatricei si remodelarea dermica este sustinuta. In functie de tipul de cicatrice, aceste tratamente sunt efectuate numai cu Frax 1550 sau in combinaţie cu PR 530 la intervale de patru unde PR 530 vizeaza componenta vasculara a cicatricei, in timp ce Frax 1550 trateaza tesutul cicatricial, ducand la o piele mai fina. Din experienta noastra, gelurile de silicon pe care pacientii le aplica zilnic intre intervale si au protectie solara consecventa reprezinta un plus de sprijin.

In cazul cicatricilor destul de grosiere pana la hipertrofice, combinam suplimentar injectii cu triamcinolonul intralezional, care sustin aplatizarea rapida si flexibilitatea cicatricei. Datorita imbunatatirii rapide vizibile a aspectului cicatricilor, satisfactia pacientului este foarte mare.


In practica noastra, tratam multi adolescenti cu acnee inflamatorie severa pe fata, care adesea deja a lasat urme de cicatrice pe obraji, barbie si frunte. In plus fata de terapia sistemica ce contine izotretinoina, tratamentul cu laser face parte din tratamentul nostru standard de la inceput. Aici folosim diverse efecte. Tratamentul leziunilor inflamatorii cu PR 530 le determina „disparitia“ repida. Efectul nu este doar anti-eritematos, dar si antibacterian si antiinflamator. Din cauza inflamatiei profunde, pielea din jurul lor arata adesea foarte lasata, scufundata si cicatrizata in forma de bol. Si asta este exact ceea ce Frax 1550 poate rezolva excelent, prin inducerea remodelarea cu colagen si pentru a lucra asupra texturii pielii.

Contrar vechii doctrine de asteptare pana cand acnee s-a oprit inainte de a trata cicatricile, tratam toate zonele afectate de la inceput si obtinem rezultate senzationale la nivelul texturii pielii.


Leziunile inflamatorii se topesc si dispar in cateva zile si aspectul pielii se imbunatateste rapid.

Nordlys nu numai ca accelereaza vindecarea acneei, dar ofera, de asemenea, un aspect frumos, neted si ferm al pielii dupa terminarea terapiei.

Cazul 1


O pacienta de 59 de ani prezenta o ingrosare palida, usor stralucitoare, destul de discreta in zona mediala stanga a obrajului, care fusese deja excizat cu 20 de ani in urma si se marise oarecum recent (Figura 1). Excizia chirurgicala a confirmat suspiciunea unui carcinom bazocelular sclerodermiform cu crestere perineurala, grosimea tumorii 1,5 mm (Figura 2). Tumoarea a fost excizata complet iar controlul histologic al marginii de incizie a confirmat ca zona era libera de tumoare (Figura 3).

La 10 zile de la operatie am inceput deja tratamentul cicatricilor cu Frax 1550 (Figura 4), 50mJ, 4mm 2 treceri, cicatrice inconjuratoare cu 50mJ, 10mm, 1 trecere. Figura 5: Starea la 4 saptamani dupa 3 tratamente cu Frax 1550.

Cazul 2


Pacientul de 17 ani prezenta acnee inflamatorie severa si multe cicatrici de acnee in forma de bol. Fusese in monoterapie cu 20 mg izotretinoin zilnic timp de 4 luni fara tratament topic pentru acnee. Consilierii de pre-tratament l-au sfatuit cu strictete tratamente cu laser sub terapie cu izotretinoina.

Am tratat initial cu PR530 7J, cu un puls dublu in zona obrajilor. S-a inregistrat o ameliorare foarte rapida a eritemului şi leziuni inflamatorii. 4 saptamani mai tarziu am inceput combinatia de PR530 cu Frax 1550, 50mJ, 10mm, 3 treceri. Estimare de 3-4 sedinte la intervale de 4 saptamani.

Concluzii


Cicatricile postoperatorii pot fi tratate foarte eficient cu Frax 1550 non-ablativ. O terapie postoperatorie inceputa timpuriu are un efect favorabil asupra vindecarii cicatricilor si

asupra rezultatului estetic. In tratamentul acneei, Tehnologia Selective Waveband a aplicatorului PR 530 si Frax 1550 sunt parte integranta a terapiei de la inceput. Datorita efectului antiinflamator si antibacterian al SWT in combinatie cu remodelarea dermica de catre Frax 1550, obtinem nu numai vindecarea acneei, ci si un aspect fara cicatrici al pielii.

Hai sa facem o programare.
Programare online