Studiu clinic - Nordlys SWT® si Frax 1550™ pentru imbunatatirea cicatrizarii cauzate de muscaturi de caine
Programare online
inside banner

Studiu clinic - Nordlys SWT® si Frax 1550™ pentru imbunatatirea cicatrizarii cauzate de muscaturi de caine

Introducere


Muscaturile de caine sunt o problema de sanatate publica, deoarece acestea reprezinta un procent ridicat de traumatisme in asistenta primara si urgente. (1)

Acestea provoaca leziuni care pot duce la infectii cu diferite microorganisme si riscul transmiterii de rabie, semne cosmetice si, ocazional, sechele psihiatrice. (2)


Pacientii copii sunt expusi la muscaturi de caine mai frecvent decat adultii, acestea sunt in general leziuni faciale care au a risc mai mic de infectare datorita irigarii mari pe care aceasta zona o prezinta şi beneficiile unui proces de vindecare mai rapid.(3) 

Ranile provocate de muscatura de caine ar trebui sa fie evaluate temeinic de catre a profesionist din domeniul sanatatii, excluzand semnele de infectie: febra, durere, roseata si pierderea mobilitatii.(4) Ca o recomandare initiala, plaga trebuie irigata datorita gradului ridicat de contaminarea al leziunii.(3)


Tratamentul se stabileste in functie de localizarea si severitatea muşcaturii. Dupa o curatare exhaustiva, debridarea tesutului devitalizat continua sa promoveze o vindecare adecvata.(3) Gurile animalelor contin o varietate de bacterii ale florei, in consecinta, tratament profilactic cu antibiotice este adesea administrat pentru a preveni infectarea victimei. Profilaxia post-expunere pentru rabie si tetanos ar putea fi indicate.(5)


Medicii ar trebui sa clasifice ranile cu risc scazut pentru sudarea primara a plagii pentru cele mai bune rezultate cosmetice. (3) Cicatrizarea ar trebui evitata, deoarece scade calitatea vietii din cauza desfigurarii, durere si restrictie de miscare.(5)

Cicatricile sunt permanente si pot deveni o sursa de mare suferinta pentru pacienti, mai ales atunci cand sunt prezente in zone sensibile din punct de vedere cosmetic.(6)


In prezent, s-au facut progrese mari in tratamentul de cicatrici prin dezvoltarea tehnologiilor care includ laser si lumina intens pulsata (IPL).(6) Tehnologia de laser non-ablativ are avantajul de a imbunatati aspectul de cicatrici prin refacerea pielii fara riscurile asociate tratamentelor tradiţionale.(7) Acest tip de tratament cu laser este o modalitate dezvoltata care foloseste surse de lumina pentru a incalzi dermul superior, a induce fibroza dermica si a imbunatati aspectul clinic.(7)


Candela SWT® (tehnologie selectiva de banda de unda) ofera IPL precis in banda ingusta, tratand roseata, pigmentarea si textura pielii cicatricilor. Cand este folosita in combinatie cu Frax 1550, ofera o optiune non-ablativa de refacere a pielii care imbunatateste aspectul pielii semnificativ. 

Nordlys SWT PR 530 permite tratamente personalizate. Puteti controla energia furnizata, durata pulsului, numarul de impulsuri consecutive, timpul dintre sub-impulsuri iar lungimile benzilor de unde inguste imbunatatesc tesutul care este tratat.(8) Tratamentul cu laserul non-ablativ Frax 1550 este conceput pentru procedurile de refacere a pielii si permite pentru personalizarea adancimii, densitatii si durata livrarii de energie pentru a imbunatati textura pielii.

Cazul 1


Un baiat sanatos de 9 ani, cu piele de tip Fitzpatrick IV s-a prezentat in clinica noastra cu o muscatura de caine pe fata (Figura 1). S-a efectuat curatarea si suturarea primara. Sapte zile mai tarziu suturarea a fost indepartata si a inceput terapia cu Nordlys SWT® in combinatie cu Frax 1550™, la o distanta de 21 de zile. Fiecare sesiune a constat dintr-o combinatie de IPL PR 530 (fluenta - 5,4 J/cm2 - durata pulsului 1,5, 0,5 si intarziere - 40 ms, 3 treceri), urmata de Frax 1550 (Energie – 50mJ - 20%, 3 treceri). Ca ingrijire preventiva post-tratament, s-a aplicat gel siliconic. S-a observat o imbunatatire semnificativa a tesutului a dupa 8 tratamente.

Cazul 2


O femeie sanatoasa in varsta de 34 de ani, cu piele de tip Fitzpatrick IV s-a prezentat in clinica noastra cu o cicatrice de muscatura de caine pe nas (Figura 2).

S-a inceput tratamentul cu Nordlys SWT in combinatie cu Frax 1550, aflate la o distanta de 21 de zile. Fiecare sesiune a constat din combinatia SWT PR 530 (fluenta – 5,8 J/cm2 – durata pulsului 1,5, 1,0, 0,5 si intarziere – 30 ms, 3 trece), urmat de Frax 1550 (Energie – 50mJ - 20%, 3 trece). Ca ingrijire preventiva post-tratament, a fost aplicat gelul de silicon. S-a observat o imbunatatire semnificativa a pielii dupa 6 tratamente.

Concluzie


Fata este o zona semnificativa din punct de vedere psihologic a corpului iar desfigurarea acesteia s-a dovedit a avea numeroase consecinte sociale potentiale pentru victimele de traumatisme faciale atat copii cat si adulti. Aceste probleme de imagine corporala variaza de la anxietate si depresie pana la tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) si afecteaza adesea viata sociala a victimei cat si calitatea generala a vietii.


Pentru a imbunatati aspectul fizic si emotional al cicatricilor cauzate de  muscaturi de caine, pot fi efectuate tratamente cu timp de repaus redus pentru a imbunatati tesutul din acest tip de leziune.

In cazurile noastre prezentate, un tratament intens cu lumina pulsata (SWT® PR 530) si tratament fractionat non-ablativ (Frax 1550™) au fost combinate in diferite sesiuni, aratand scaderea eritemului si reducerea atrofiei.


Tratamentul multifactorial folosit la clinica noastra permite pentru o imbunatatire clinica spectaculoasa, atat ca textura si coloreaza in jurul zonei cicatricii. Acest non-ablativ tehnologia laser promite multiple beneficii in comparatie cu tratament topic conventional. Ca un avantaj suplimentar, nu au fost observate reactii adverse in timpul tratamentului.


Referinte

1. Drumright B, Borg B, Rozzelle A, Donoghue L, Shanti C. Rezultatele muscaturii de caine pediatric: infectii si cicatrici. Chirurgie traumatica si ingrijire acuta deschisa. 2020 iunie 10;5(1).

2. Ramgopal S, Macy ML. Estimari din SUA pentru muscatura de caine leziuni care se prezinta la sectiile de urgenta. Public Sanatate. 1 iulie 2021;196:1–3.

3. Hurt JB, Maday KR. Management si tratament de muşcaturi de animale. Vol. 31, Journal of the American Academia de asistenti medicali. Lippincott Williams si Wilkins; 2018. p. 27–31.

4. Asociatia Medicala A. Muscaturi de caine. 2020; Disponibil de la: www.cdc.gov/features/dog5. Bula-Rudas FJ, Olcott JL. Muscaturi de oameni si animale Lacunele de practica. 2018.

6. Fu X, Dong J, Wang S, Yan M, Yao M. Advances in the tratamentul cicatricilor traumatice cu laser, intens pulsat lumina, radiofrecventa si ultrasunete. Vol. 7, Arsuri si Trauma. Presa Universitatii Oxford; 2019.

7. Jih MH, Friedman PM, Arash Kimyai-asadi nw, Goldberg LH, DermSurgery Associates nz. De succes Tratamentul unei cicatrici cronice atrofice de la muscatura de caine cu Laser cu dioda de 1450 nm.

8. Candela Corporation. Soluciones innovadoras para la cara y el cuerpo. 2019.

Hai sa facem o programare.
Programare online